Savremeni metod kontracepcije “hormonska spirala”

Hormonska spirala je vrlo efikasan vid kontracepcije – uspešno prevenira trudnoću u više od 99.8% slučajeva, a mogu je koristiti žene od tinejdžerskog uzrasta do žena u perimenopauzi. Prednosti su mnogostruke – sigurni intimni odnosi, trajanje do pet godina, u slučaju da se želi trudnoća, spirala se jednostavno izvadi i mogućnost začeća se brzo vraća. Sem toga, nema više obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja, premenstrualnog sindroma, a ne treba zanemariti ni smanjenje troškova zahvaljujući izostanku menstruacije – nema potrebe za ulošcima, preparatima gvožđa kod obilnih menstruacija… Prednost ove spirale je što se hormoni luče samo lokalno zbog čega ona ne menja hormonski status žene, pa ih nema u krvi, jetri ili mleku, pa se može preporučiti ženi koja nakon porođaja doji.

Odnedavno je i na našem tržištu dostupna hormonska spirala sa levonorgestrelom po pristupačnijoj ceni, a kako je trajanje njene efikasnosti 5 godina, kao pouzdana kontracepcija je od trenutno dostupnih metoda najpovoljnije dugoročno rešenje.

Miomi i trudnoća

Miomi materice predstavljaju najčešće dobroćudne tumore glatkih mišića materice i javljaju se kod žena u reproduktivnom periodu. Mogu varirati po broju i veličini od mikroskopskih dimenzija, do težine i po nekoliko kilograma. U određenom procentu miomi mogu biti i uzrok neplodnosti, komplikacija u trudnoći ili pobačaja. Kod žena koje imaju izražene simptome (20%-50% žena sa miomima) javljaju se osećaj pritiska na mokraćnu bešiku ili debelo crevo, bol u donjem delu leđa i/ili bol u trbuhu, nelagodnost prilikom seksualnog odnosa, nepravilna i obilna krvarenja iz materice čija je posledica anemija koju je obično teško lečiti. Svi nabrojani simptomi u značajnoj meri utiču na kvalitet života kod velikog broja žena.

U prošlosti, hirurgija je bila preferirana opcija u lečenju mioma. Nova era u lečenju bolesti koja utiče na milione žena širom sveta započeta je 2012. godine kada je lek Ulipristal – acetat (UPA) dobio svoju prvu evropsku dozvolu za promet donoseći inovativno i efikasno rešenje za preoperativno kao i dugoročno intermitentno (ponavljano sa prekidima) lečenje simptomatskih mioma.

Posebnu grupu predstavljaju žene koje se suočavaju sa poteškoćom da zatrudne, a imaju miome. Veliki značaj i prednost medikamentozne terapije (terapije lekovima), ogleda se u mogućnosti očuvanja reproduktivne sposobnosti, što je važno za žene koje žele da ostanu u drugom stanju ili žele da sačuvaju matericu. Nakon petogodišnjeg kliničkog iskustva, pokazano je da ova grupa pacijentkinja može imati značajnu korist od lečenja UPA 5 mg. Ukoliko pacijentkinja nakon dva ciklusa tromesečne terapije dobro odgovori i miom se smanji, može se izbeći hirurški zahvat i pristupiti prirodnom začeću ili IVF-u.