Broj antralnih folikula - AFC

Antralni folikuli predstavljaju male folikule u jajnicima promera od 2- mm koji se mogu detektovati transvaginalnim ultrazvukom i čiji broj predstavlja veoma pouzdani test ovarijalne rezerve.

AFC podrazumeva zbir navedenih folikula na oba jajnika.

Broj antralnih foliklua uz AMH i godine žene predstavlja najprecizniji pokazatelj ovarijalne rezerve, koji najbolje korelira sa reproduktivnim potencijalom žene i šansom za uspeh vantelesne oplodnje.

Broj antralnih folikula koje vidimo na ultrazvuku, iako pokazuje varijacije između ciklusa, kao i u zavisnosti od aparata i lekara koji izvodi test, veoma dobro korelira sa brojem mikroskopskih (ultrazvučno nevidljivih) primordijalnih folikula u jajnicima odnosno sa preostalim jajnim ćelijama.

Što manje antralnih folikula manja je ovarijalna rezerva, manja šansa da se dobije odgovarajući broj ćelija u posupku vantelesne oplodnje i manja šansa za ostvarivanje trudnoće.

Ne postoji jasan koncenzus o tačnoj interpretaciji nalaza AFC u smislu kliničke prakse, pošto se kriterijumi u stručnoj literature često menjaju, ali kao smernicu koristimo sledeću podelu.

AFC Očekivani fertilni potencijal, iskazan kroz šansu za odgovor na stimulaciju i uspeh IVF-a
<4 Ekstremno mali broj, očekuje se veoma slab ili odsutan odgovor na stimulaciju, uz velik rizik neuspeha ciklusa. Razmotriti alternativne opcije.
4-6 Nizak broj, očekuje se dobijanje malog broja ćelija pri stimulaciji, uz verovatno visoke doze lekova. Viša šansa za neuspeh ciklusa i manja šansa za trudnoću od prosečne.
7-10 Diskretno manji broj. Očekuje se diskretno manji ovarijalni odgovor i umereno manje šanse za uspeh ciklusa IVF.
11-15 Prosečan - Normalan broj. Ponekad slabiji, ali generalno dobar odgovor na stimulaciju uz dobru, iako ne najbolju šansu za uspeh IVF –a.
16-30 Dobar – Normalan broj. Očekuje se odličan odgovor na stimulaciju, čak i uz primenu manjih doza hormona. Sjajna šansa za trudnoću.
>30 Veoma visok broj, karakterističan za sindrom policističnih jajnika. Uglavnom veoma visok odgovor i na male doze hormona, ali uz velik rizik za hiperstimulaciju. Veoma dobra šansa za trudnoću.

Godine i reproduktivna funkcija

Na žalost starija reproduktivna dob predstavlja danas najveći izazov i najveći problem...

pročitajte više

Testovi ovarijale rezerve

Testovi ovarijalne rezerve predstavljaju sve dijagnostičke procedure kojima se procenjuje...

pročitajte više

Antimilerov hormon - AMH

Antimilerov hormon – AMH danas predstavlja jedan od osnovnih, najčešće korišćenih testova...

pročitajte više

Broj antralnih folikula - AFC

Antralni folikuli predstavljaju male folikule u jajnicima promera od 2- mm koji se mogu detektovati transvaginalnim ultrazvukom...

pročitajte više

Smanjena ovarijalna rezerva

Iako neke žene imaju dugo očuvanu ovarijalnu rezervu (mada ni tu šanse za trudnoću nakon 40. godine...

pročitajte više

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje; Nacionalni program VTO; Crédit Agricole Srbija

pročitajte više

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

pročitajte više

Akcije i vesti

AKREDITACIJA SGB FERONA

pročitajte više

Kontakt

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti

pročitajte više