Da li je s nama sve u redu?

Sve se češće ističe činjenica da se Srbija suočava sa negativnim prirodnim priraštajem. Broj rođene dece u toku jedne godine je 30% ispod minimalnih potreba za obnavljanjem stanovništva. Međutim, nedovoljno se govori o problemu steriliteta koji je sve rasprostranjeniji među parovima i u našoj zemlji, negde između 16% i 18% parova nailazi na poteškoće.

Zašto je problem sa ostvarivanjem trudnoće sve izraženiji?

Parovi se u sve kasnijoj životnoj dobi odlučuju da imaju potomstvo. Prosečna starost žena prilikom rađanja prvog deteta je 27.2 godine. Ovo znatno otežava začeće jer se smanjuju ovarijalne rezerve kod žene i smanjuje se reproduktivni potencijal. Kod čak 30% pacijenata se ispostavi da su uzrok poteškoća u ostvarivanju trudnoće zapravo ispražnjene ovarijalne rezerve.

No, sve je veći broj i vrlo mladih osoba koje imaju problem sa ostvarivanjem potomstva. Uz to, parovi ne umeju da prepoznaju problem, zatim i kada ga prepoznaju, ne znaju kome da se obrate, pa se mnogo dragocenog vremena izgubi lutajući od ordinacije do ordinacije bez konkretne dijagnoze i rešenja. Zapravo, kada je u pitanju naša sredina, duga dijagnostika je jedan od najvećih problema povezanih sa sterilitetom.

Kada se obratiti lekaru za pomoć u vezi sa sterilitetom?

Kada želimo da se ostvarimo kao roditelji, pre svega je važno da budemo opušteni, s pozitivnim mislima, da se ne opterećujemo tom željom i da prepustimo da sve teče svojim tokom. Nije na odmet u tom periodu povesti malo više računa o svom i mentalnom i fizičkom zdravlju. Promeniti neke lošije životne navike, na primer ostaviti ili bar smanjiti pušenje, povesti računa o ishrani, telesnoj težini, fizičkoj aktivnosti, uzimati neku suplementaciju kao dodatak ishrani…

Ukoliko nakon godinu dana zajedničkog života bez upotrebe kontracepcije ne dolazi do trudnoće, važno je javiti se lekaru. Kod partnera gde je žena starija od 35 godina, ovaj period se skraćuje i već posle šest meseci bezuspešnih pokušaja potrebno je potražiti pomoć stručnjaka. Važno je istaći da sterilitet nije tabu tema. Moderna medicina je mnogo napredovala i može uspešno da reši mnoštvo problema, ali vreme igra ključnu ulogu. Zato je važno ne odlagati posetu stručnjacima.

Kome se obratiti za pomoć kada do trudnoće ne dolazi?

Kao što smo već istakli, jedan od najvećih problema u našoj sredini je duga dijagnostika. Važno je ne gubiti vreme na brojne posete različitim lekarima ginekolozima, a da se pritom ne urade ključne dijagnostičke pretrage. To dovodi do toga da parovi godinama lutaju od ordinacije do ordinacije bez dijagnoze i spoznaje o tačnom razlogu njihove neplodnosti. Potrebno je obratiti se ginekologu subspecijalisti fertiliteta i steriliteta koji će nakon jednostavne jednodnevne dijagnostike moći da utvrdi u čemu leži problem i dati predlog kako da se problem reši.

U specijalnoj bolnici Ferona na raspolaganju vam je tim vrsnih stručnjaka, bez lažne skromnosti možemo reći najboljih u našoj zemlji. U mogućnosti smo da sve potrebne analize uradimo u našoj ustanovi, u veoma prijatnom ambijentu, i to za samo jedan dan. Kako bismo to u šali rekli, potrebno je samo da vas vidimo. Nakon što dobijemo rezultate, određujemo dalji tok lečenja. On može podrazumevati odmah VTO ili inseminaciju, dok je u drugim slučajevima potrebno prvo uključiti neku terapiju lekovima, ginekološku operativnu proceduru ili neki drugi korak. U svakom slučaju, pružamo mogućnost korišćenja svih tehnika asistirane reprodukcije.

Važno je istaći da Ferona učestvuje u Nacionalnom programu BMPO i da se kod nas vantelesna oplodnja može raditi o trošku RFZO. Nacionalni program omogućava beskonačan broj pokušaja VTO, odnosno onoliko pokušaja koliko je jednom paru potrebno da dođe do željene trudnoće. To znači da nema pritiska, žurbe, tenzije, sve se odvija baš onako kako bi trebalo.

Da li je proces VTO težak? Kako se izboriti sa strahovima?

Svaki problem u životu možemo posmatrati na više načina. Do svake individue je kako će nešto doživeti i kako će se prema tome odnositi. Nijednu dijagnozu nije lako prihvatiti. Uvek ćemo postaviti sebi pitanje: “Zašto baš ja?”, ali važno je što pre otrgnuti se negativnim osećanjima i okrenuti se pozitivnom ishodu. Postaviti sebi cilj.

Tako je i sa lečenjem steriliteta. Postoje utvrđene procedure i koraci koji se sprovode, ali važno je da vas na tom putu u isto vreme i vode, ali i u stopu prate i bodre, najbolji lekari i vrlo posvećeno medicinsko osoblje. Uz njihov topao, ljudski odnos i osmehe nije teško biti optimističan i posvećen.

Za kraj ćemo još jednom istaći da sterilitet nije tabu i da se vrlo uspešno može izlečiti u velikom broju slučajeva. Zato ne oklevajte, ukoliko uviđate problem, potražite nas. Tim bolnice Ferona vam stoji na raspolaganju!