NK ćelije ili ćelije ubice imaju najznačajniju ulogu u razvijanju imunološkog steriliteta.

One u organizmu imaju dobru i lošu stranu. Dobra strana je što NK ćelije uklanjaju bakterije, viruse i druge mikroorganizme. Loša strana je, ukoliko se dogodi da su u povećanom broju, mogu aktivirati i prepoznati ćelije embriona kao strano telo. U tom slučaju napadaju ga i “ubijaju”. Mogu izazvati anomalije kod ploda, ali i pobačaj.

Velik broj NK ćelija pre ovulacije je potpuno normalan. Tek nakon što je jajna ćelija oplođena ne bi trebalo da postoji dovoljan broj aktiviranih NK ćelija koje bi uticale na plod.

Šta izaziva pojačanu aktivnost NK ćelija sluzokože materice?

Mikroorganizmi kao što su Hlamidija, Ureaplazma, Mikoplazma, humani papiloma virus, EpštajnBar, Citomegalo i Herpes virusi, ali i greške u komunikaciji između embriona, jajnika i imunog sistema majke ili urođena agresivnost imunog sistema trudnice.

Kako proveriti količinu NK ćelija?

Preporučljivo je uraditi endoskopski pregled unutrašnjosti materice, tzv. histeroskopiju. Ona se najčešće radi 8. dana ciklusa, jer je tada koncentracija NK ćelija najveća. Ukoliko se ustanovi povećano prisustvo NK ćelija, ne treba očajavati. Postoji više terapija sa kojima je potrebno početi pre ulaska u postupak VTO: kortikosteroidima, imunoglobulinom G ili intralipidnom terapijom.

U Feroni, uz savet ginekologa biramo najbolju terapiju za vas. Jer svaki organizam je priča za sebe.

Više o samom procesu možete pogledati na našem You Tube kanalu https://www.youtube.com/watch?v=DLIWv4-OniA&ab_channel=BolnicaFerona