II ekspertni ultrazvučni pregled se naziva još i ultrazvučni sken na anomalije ploda i zvodi se najčešće od 20. do 24. nedelje trudnoće , mada se može obaviti malo i pre i posle navedenog perioda.

Drugi ekspertni ultrazvučni pregled u trudnoći

Nakon obavljenog I ekspertnog ultrazvučnog pregleda, trebalo bi da imamo uvid u rizik za postojanje hromozomskih poremećaja ploda poput Daunovog sindroma, te da na osnovu toga donesemo odluku o dodatnim, takozvanim invazivnim dijagnostičkim testovima. Sam ultrazvučni pregled se smatra neinvazivnim, pošto svi naučni dokazi potvrđuju da rutinski pregledi u trudnoći ne predstavljaju opasnost i nisu štetni po plod.

Ukoliko na osnovu rezultata dabl testa, nekih pozitivnih UZ markera ili anamnestičkih podataka-familijarne opterećenosti nakon konsultacije sa lekarom i genetičarom pacijenti odluče za biopsiju horionskih čupica ili amniocentezu, dobićemo rezultat citogenetskog testa ploda, odnosno uvid u broj hromozoma i eventualno druge poremećaje.

Ovo ne bi trebalo da stvori lažnu sigurnost da ukoliko su nalazi amniocenteze uredni, nema daljih rizika za bebu. Naime, amniocenteza i drugi invazivni testovi nam najčešće govore samo o ukupnom broju hromozoma i njima možemo isključiti najčešće hromozomopatije poput Daunovog sindroma. Ipak, postoje brojne mane i poremećaji razvoja ploda, koji mogu zahvatiti gotovo sve organe od srca do mozga, bubrega, ruku, nogu, a koji se javljaju pod uticajem brojnih poznatih i nepoznatih faktora rizika i u većini slučajeva nisu posledica hromozomopatije ili poznatog genetskog oboljenja.

Stoga je od presudne važnosti za kompletan i kvalitetan uvid u tok trudnoće sprovesti II ekspertni ultrazvučni pregled. Sam pregled bi trebalo da se izvodi na aparatima novije generacije, sa boljom rezolucijom slike, i da bude izveden od strane adekvatno obučenog stručnjaka za ovu oblast ginekologije i akušerstva.

Pregled se, kao što je navedeno, izvodi u odgovarajućem periodu trudnoće kada je većina organskih sistema gotovo kompletno razvijena i dovoljne veličine da se precizno pregledaju. Tendencija je da se ovaj pregled pomera za raniji period trudnoće, ne samo zbog tehničkih lakših uslova koje manji plod nudi, već i zbog činjenice da se onda eventualne anomalije uočavaju u ranijem stadijumu trudnoće, dajući nam više vremena i opcija za dalji tretman.

Pregled u kasnijem periodu nudi prednosti veće razvijenosti pojedinih organa bebe koji se analiziraju, mada što se kasnije gleda, plod je veći, ispunjava veći deo materice i često svojim položajem onemogućava detaljan pregled svih struktura.

Suština pregleda je da se strpljivo i po tačno utvrđenom redosledu pregledaju jedan po jedan svi organski sistemi ploda, i potvrdi njihov pravilan razvoj i pravilna anatomija, kao i da se poželjno reprezentativni snimci dokumentuju radi daljeg praćenja.

U toku pregleda analiziraju se i dodatni, veoma bitni elementi tudnoće, kao što su ukupan rast i napredak bebe, količina plodove vode, posteljica, dužina grlića i ostalo.

Još jednom je bitno napomenuti da koliko god iskusan operater i savremen aparat bio, ultrazvučni pregled uvek ima odredjena ograničenja koji mogu zavisiti i od konstituciju majke, položaja ploda ili zbog prethodnih operacija na trbuhu zbog kojih se ne može dobiti jasna ultrazvučna slika.

Iako eksperni ultrazvučni pregled nudi dobru šansu za uredan tok trudnoće i uvid roditelja u pravilan razvoj ploda, nijedna medicinska intervnecija nije 100% pouzdana, nepogrešiva niti apsolutna garancija da će sve biti u redu.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje;
Nacionalni program VTO;
Crédit Agricole Srbija

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

Akcije i vesti

Posedujemo akreditaciju koja ocenjuje kvalitet rada na osnovu utvrđenih standarda.

Kontakt

Kontaktirajte nas za više informacija. Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na sva vaša pitanja.