Epiduralna analgezija

Poznato je da je porođajni bol verovatno najbolnije iskustvno poznato ljudima i svakako da je veliki zadatak i civilizacijski cilj svih koji se bave savremenim akušerstvom da obezbede što je moguće veće olakšavanje ovih tegoba.

Od svih mogućih mera koje se mogu primeniti u cilju ostvarivanja što bezbolnijeg bezbednog porođaja epiduralna analgezija svakako zauzima prvo mesto i u najrazvijenijim zemljama sveta preko 70% porođaja se obavlja uz učešće anesteziologa i primenom epiduralne analgezije.

Na žalost u našoj sredini ovaj vid vođenja porođaja i dalje predstavlja luksuz a ne standardnu uslugu, te bi razvoj ovoga bio zadatak svih aktera zdravstvenog sistema.

Osnovni princip epiduralne anestezije je da se od strane posebno obučenog stručnjaka lek obrizgava u određeni deo kičme, takozvani epiduralni prostor uz korišćenje posebnih igala dizajniranih za ovu namenu. Iako kao i svaka druga medicinska intervencija nosi određene rizike i komplikacije, one su izuzetno retke, i u iskusnim centrima ne predstavljaju značajnije probleme.

Pored obezboljivanja, koje po pravilu nije kompletno već nudi pacijentima i dalje porođajni osećaj, ali uz znatno manju bolnost i veći komfor, epiduralna analgezija ima i dodatne medicinske koristi u određenim situacijama za sam tok porođaja.

Postoje brojne sumnje o toku i bezbednosti samog porođaja po dete i majku kod primene epiduralne anestezije, ali su strahovi uglavnom neosnovani. Iako se tok porođaja donekle menja, i može se očekivati minimalno produženo trajanje određenih faza porođaja, svi relevantni naučni podaci nas uveravaju da je uz adekvatno vođenje od strane ginekologa i anesteziologa porođaj uz epiduralnu analgeziju komforniji po majku, uz identičnu bezbednost i stopu komplikacija kao i u prirodnom porođaju bez upotrebe ovog tipa obezboljavanja.

Svaka trudnica bi trebalo bez straha da razmotri i ovu opciju i da se o njoj konsultuje sa svojim ginekologom i anesteziologom.

Prirodan porođaj

Prirodan porođaj predstavlja najbezbedniji i najrasprostranjeniji način rođenja deteta, koji se u slučaju...

pročitajte više

Carski rez

Carski rez predstavlja najčešće izvođenu operativnu proceduru u savremenoj ginekologiji i akušerstvu...

pročitajte više

Epiduralna analgezija

Poznato je da je porođajni bol verovatno najbolnije iskustvno poznato ljudima i svakako da je veliki zadatak...

pročitajte više

Seks u trudnoći

Seksualna želja i aktivnost prirodna je potreba svake žene u svim životnim periodima pa tako i u trudnoći...

pročitajte više

Ishrana u trudnoći

"Zdravlje na usta ulazi" poslovica je koje bi trebalo da se pridržavamo tokom celog života, a naročito u trudnoći. Sa druge strane poznata...

pročitajte više

Ponašanje u trudnoći

Trudnoća predstavlja „drugo stanje“ ali svakako nije bolest sama po sebi i ne bi je tako trebalo ni posmatrati...

pročitajte više

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje; Nacionalni program VTO; Crédit Agricole Srbija

pročitajte više

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

pročitajte više

Akcije i vesti

AKREDITACIJA SGB FERONA

pročitajte više

Kontakt

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti

pročitajte više