Finansiranje postupaka vantelesne oplodnje

Infertilitet predstavlja veliko breme za par koji se suočava sa ovim problemom kako emotivno i psihološki, tako i vremenski.

Borba sa ovim problemom je veoma zahtevna za svaki par, predstavlja poseban izazov, zahteva veliku posvećenost i odricanje, i predstavlja posebnu teškoću za redovno sprovođenje brojnih drugih privatnih i profesionalnih obaveza.

Poseban problem je i ekonomska odnosno finansijska strana problema infertiliteta, njegove dijagnostike, tretmana a naročito finansiranje postupaka vantelesne oplodnje. Dodatnu teškoću predstavlja i odsustvo garancije za uspeh koja leži u samoj prirodi IVF ciklusa.

Stoga članovi FERONA tima godinama unazad rade na podizanju svesti o ovom problemu u društvu i od odgovarajućih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti zahtevaju, u formi konkretnih predloga, brojnih naučnih dokaza zbog čega je ovo neophodno, da se poveća dostupnost i broj ciklusa vantelesne oplodnje koji su određenom paru finansirani od strane države.

Finansiranje ciklusa vantelesne oplodnje može biti na sledeće načine:

 • Sopstveno finansiranje -par snosi troškove za celokupni tretman po prethodno utvrđenom cenovniku (vidi cenovnik) i koji zavisi od vrste usluge koja je neophodna da se primeni, količine utrošenih lekova itd. Za ovaj vid finansiranja paru su dostupni i izvori finansiranja putem zajmova od strane brojnih banaka koje posluju u našoj sredini i specijalizovane su za ovaj vid pomoći.
 • Nacionalni program VTO finansiran od strane RFZO (do 2 pokušaja VTO se finansira na ovaj način). Za detaljnije informacije o uslovima, potrebnoj medicinskoj dokumentaciji i proceduri konkurisanja savetujemo da se javite izabranom ginekologu i u odgovarajuću filijalu RFZO, kao i da posetite njihov sajt http://www.rfzo.rs/.
 • Pojedine jedinice lokalne samouprave kao što su Grad Novi Sad, Grad Beograd, Grad Zrenjanin i druge jedinice lokalne samouprave imaju odgovarajuće programe za finansiranje još jednog pokušaja VTO za parove koji više ne ispunjavaju kriterijume za finansiranje od strane RFZO. Naš savet je de se uvek raspitate u vašoj jedinici lokalne samouprave ili kod vašeg poslodavca (pošto i određene kompanije poseduju ovakve programe) kako biste saznali da li postoje i koji su detalji ovog načina finansiranja.
 • 4. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju APV, započeo je program sufinansiranja pokušaja vantelesne oplodnje za drugo, treće ili četvrto dete za parove koji zahtevaju ovaj vid tretmana a koji su bar godinu dana sa prebivalištem u APV. Detalje ovog načina finansiranja možete naći na sajtu sekretarijata http://www.zdravstvo.vojvodina.gov.rs/.
 • Crédit Agricole Srbija

  Pored Nacionalnog programa i finansiranja od strane RFZO, za finansiranje VTO moguće je obratiti se i bankama koje su specijalizovane za ovaj vid pomoći. Feroni se obratila i Crédit Agricole Srbija čiju ponudu možete pogledati na sledećem linku:

  https://www.creditagricole.rs/krediti/gotovinski-krediti/gotovinski-kredit-u-rsd/gotovinski-kredit-u-rsd/kes-kredit-sa-0-kamate.500.html

   

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje; Nacionalni program VTO; Crédit Agricole Srbija

pročitajte više

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

pročitajte više

Akcije i vesti

AKREDITACIJA SGB FERONA

pročitajte više

Kontakt

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti

pročitajte više