Nažalost, starija reproduktivna dob danas predstavlja najveći izazov i najveći problem sa kojim se suočava par sa infertilitetom, na koji medicina nije i verovatno nikada i neće uspeti da pruži rešenje.

Većina žena nije svesna niti upoznata sa ovim činjenicama. Kako bi mogla kvalitetno da isplanira svoj život i ostvari svoje reproduktivne planove, smatramo da bi svaka žena trebalo da bude upoznata sa ovim podacima od početka svog reproduktivnog perioda i ranih dvadesetih godina.

Studije su pokazale da značajan broj žena živi u zabludi da je u četrdesetim podjednako plodna kao i u dvadesetim. Ovo je, pre svega, krivica ljudi koji se bave zdravstvenom edukacijom, a ne samih pacijentkinja.

Priroda je po ovom pitanju darežljivija premu muškoj populaciji, gde je proizvodnja spermatozoida kontinuiran proces tokom celog života. Sa godinama dolazi do pada reproduktivnog potencijala, ali on neretko ostaje očuvan i do duboko u starost, tako da starija životna dob muškarca ne predstavlja preveliki problem. Ipak , i ovde se apeluje na blagovremeno ostvarivanje reproduktivnih planova. Zabeležene su trudnoće kod očeva čak i nakon osme decenije života.

Sa druge strane žene se rađaju sa 1-2 miliona jajnih ćelija koje se dalje ne obnavljaju, već tokom života podležu akumuliranju genetskih nepravilnosti i nestajanju. Tako do puberteta ostane svega oko 300 000 jajnih ćelija, tokom reproduktivnog doba ovaj proces se nastavlja, te nakon 400-500 ovulacije žena do četrdesete ostaje sa svega 25 000 jajnih ćelija koje su mahom genetski neispravne i čiji je potencijal za trudnoću sve manji. Menopauza uglavnom nastupa kada broj jajnih ćelija padne ispod 1000. Precizniji uvid u stanje svoje ovarijalne rezerve žena može steći nakon testova ovarijalne rezerve sprovedenih od strane lekara.

U praktičnom smislu bitno je istaći da šansa za trudnoću i broj neadekvatnih jajnih ćelija kreće značajnije da pada nakon 35. godine života žene, da bi sa 40 godina šansa za uspeh, čak i vantelesne oplodnje iznosila svega 15-20% po ciklusu, sa 42 godine oko 10%, a sa 45 godina ovaj postotak pada ispod 1%. Ovo su podaci koje svaka žena mora da ima na umu.

U ovim situacijama često je jedino rešenje ciklus sa doniranim jajnim ćelijama gde je šansa za uspeh i dalje oko 50%, i treba biti svestan, kako se žene ne bi dovodile u zabludu, da većina medijskih natpisa o uspešnim trudnoćama kod žena preko 45 godina govori zapravo o vantelesnoj oplodnji sa doniranim jajnim ćelijama.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje;
Nacionalni program VTO;
Crédit Agricole Srbija

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

Akcije i vesti

Posedujemo akreditaciju koja ocenjuje kvalitet rada na osnovu utvrđenih standarda.

Kontakt

Kontaktirajte nas za više informacija. Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na sva vaša pitanja.