Ishrana i IVF

Ne bi bilo ispravno reći da pojedine namirnice, i odgovarajući tip ishrane sa sigurnošću dovodi do povećane šanse za uspeh vantelesne oplodnje, i verovati u čarobne biljke koje dovode do izlečenja neplodnosti, iako određeni herbalni preparati mogu uticati pozitivnona brojne procese u ovom postupku.


Ipak, postoje određene stvari na koje možemo da utičemo: ishrana žene i muškarca koji se podvrgavaju proceduri vantelesne oplodnje treba da zadovoljava postulate zdrave, dobro balansirane ishrane sa dovoljnim unosom vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranljivih sastojaka.


Održavanje idealne telesne mase jedan je od faktora na koji možemo da utičemo, a koji može da doprinese uspehu. Indeks telesne mase - BMI žene preko 30, a naročito preko 35, smanjuje šansu za uspeh IVF-a. Pored adekvatne ishrane ovde se svakako savetuje i umerena fizička aktivnost. U slučaju potrebe može se konsultovati nutricionista kako bi se napravio odgovarajući plan ishrane za svakog pacijenta individualno.


Generalno, navike poput pušenja, prekomernog konzumiranja alkohola, i neadekvatne ishrane štete vašim šansama za uspeh vantelesne oplodnje, dok postulati zdravog života, fizičke aktivnosti, ishrane, joge i drugih aktivnosti mogu pozitivno da utiču na uspeh IVF-a.


U ishrani se savetuju žitarice od celog zrna, sveže voće i povrće, kao i proteini uz manji sadržaj masti koji se nalaze pre svega u ribi, mlečnim proizvodima, živinskom i drugom “mršavom” mesu, kao i protein biljnog porekla. Gvožđe i folna kiselina i njeni derivati su posebno bitni u ovom prekoncepcijskom periodu i oni se u većoj meri nalaze u zelenom povrću, ali se neretko i preporučuju vitaminski kokteli sa ovim sastojcima u vidu prenatalnih tableta.


Namirnice bogate antioksidantima i omega 3 masnim kiselinama su naročito pogodne za ljude koji ulaze u postupak vantelesne oplodnje. Malo crnog vina, maslinovo ulje, kao i riblje meso tradicionalni su izvori ovih sastojaka. Sa ribom ipak treba biti oprezan pošto određene ribe usled zagađenosti mora imaju i visok nivo žive koji svakako nije prijatelj planirane trudnoće. Stoga treba birati ribe za koje se zna da sadrže manje žive poput pastrmke, lososa, soma, i drugih.


Kod muškaraca se pored navedenog savetuje i povećana konzumacija cinka, selena i drugih antioksidanasa bar 3 meseca pred postupak IVF-a.


Od namirnica koje treba izbegavati navodimo redukciju upotrebe kafe i drugih kofeinskih preparata na 2 doze dnevno, kao i upotrebu alkohola na meru od pola čaše crnog vina do početka ciklusa, a potom potpuno izbaciti alkohol.

Neuspeli pokušaji vantelense oplodnje

Neuspeli pokušaji vantelesne oplodnje prdstavljaju izvor ...

pročitajte više

Ciklusi sa doniranim jajnim ćelijama

U određenim situacijama kada je broj ili kvalitet preostalih jajnih ćelija ...

pročitajte više

Finansiranje postupaka

Infertilitet predstavlja veliko breme za par ...

pročitajte više

Ishrana i IVF

Kao što vantelesna oplodnja nije “čarobni štapić” koji garantuje uspeh, tako ...

pročitajte više

Psihološka podrška i IVF

Akupunktura predstavlja drevnu kinesku medicinsku procedure koja se vekovima ...

pročitajte više

Akupunktura i IVF

Akupunktura predstavlja drevnu kinesku medicinsku procedure koja se vekovima ...

pročitajte više

Višeplodne trudnoće i vraćanje samo jednog embriona (SET)

Multiple odnosno višeplodne trudnoće predstavljaju prisustvo više od jednog ploda ...

pročitajte više

Komplikacije vantelesne oplodnje - OHSS

Ovarijalni hiperstimulacioni sindrom – OHSS predstavlja ...

pročitajte više

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje; Nacionalni program VTO; Crédit Agricole Srbija

pročitajte više

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

pročitajte više

Akcije i vesti

AKREDITACIJA SGB FERONA

pročitajte više

Kontakt

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti

pročitajte više