"Zdravlje na usta ulazi" poslovica je koje bi trebalo da se pridržavamo tokom celog života, a naročito u trudnoći. Sa druge strane poznata je i kovanica „žena u trudnoći mora da jede za dvoje“, koja ne samo da je netačna, već može biti i veoma štetna.

Trudnoća kao „drugo stanje“ nosi brojne promene u organizmu i ponašanju trudnice. Promene ukusa, potreba za kiselom hranom i posebnim željama poznate su svakoj trudnici, kao i pojava jutarnjih mučnina, koje se smatraju jednim od normalnih simptoma trudnoće.

Zadovoljavanje ovim sitnim zadovoljstvima je nešto što bi većina žena trebalo sebi da priušti u toku trudnoće. Ipak, moramo imati na umu da optimalan razvoj ploda zahteva i odgovarajuću ishranu, u pogledu količine i kvaliteta.

Što se tiče količine, energetske potrebe u trudnoći se povećavaju veoma malo i zbog toga trvdimo da žena treba da jede i dalje za jednu osobu. Dodatno optimalno dobijanje na kilaži u toku cele trudnoće iznosi svega 9-12 kg, dok značajnije dobijanje na težini, pogotovo preko 15, 20 kg i više nosi sa sobom značajno povećanje zdravstvenih rizika po majku, ali i po plod. Sa ekstremnim gojenjem u trudnoći povećava se rizik od dijabetesa, preeklampsije, prevremenog porođaja, anomalija ploda i konačno smrti bebe i gubitka trudnoće. Zbog toga je ovo nešto što moramo imati na umu.

Prema strukturi, ishrana bi trebalo da bude balansirana, da sadrži sve grupe zdravih namirnica, da bude umerena, bazirana na povrću, voću (u manjoj meri), zdravijim tipovima mesa i mlečnih proizvoda, i žitaricama od punog zrna. Trebalo bi da se unose češći i manji obroci kako bi se izbelgla dodatna iritacija želuca, koji je krajem trudnoće I onako pritisnut veličinom materice, a motilitet creva i sadržaj crevnih enzima se dodatno menjaju pod uticajem hormonskih faktora u trudnoći. Češći obroci dodatno sprečavaju značajnije oscilacije nivoa šećera u krvi i lučenja insulina.

Jedina supstanca za koju je dokazano da bi trebalo da se dodatno unosi u toku trudnoće je folna kiselina i njeni derivati. Ovo se u praksi postiže suspstitucionim preparatima koji sarže ove supstance. To je jedina nutritivna mera za koju možemo reći da smanjuje rizik od pojave određenih anomalija.

Iako bi otpimalna i balansirana ishrana trebalo da obezbedi dovoljne količine svih vitamina, minerala i drugih bitnih supstanci za razvoj ploda, neretko se u praksi upotrebljavaju kombinacije multivitaminskih preparata za trudnice sa folnom kiselinom. Ovi preparati svakako nisu štetni i mogu dodatno pospešiti šansu za uredan tok trudnoće, iako jedino folna kiselina predstavlja obaveznu suspstituciju u trudnoći.

Sama trudnoća predisponira ženu za deficit gvožđa i posledičnu anemiju, i ovo bi trebalo redovno da se prati i blagovremeno interveniše, kako bi se sprečile negativne posledice ovog stanja. Ishrana bazirana na zelenom povrću, cvekli i crvenom mesu obično je bogata gvožđem i predstavlja koristan element u ishrani trudnice.

Za trudnice na vegetarijanskoj ishrani postoji bojazan za deficit određenih neophodnih nutritijenata, ali se uz adekvatnu kombinaciju sastojaka, čak i bez korišćenja farmaceutskih preparata za trudnice može postići izbalansirana ishrana. Ipak, savet je da se ljudi na vegetarijanskoj ishrani blagovremeno posavetuju sa nutricionistom oko plana ishrane u trudnoći, što je koristan savet i za druge trudnice.

Omega 3 masne kiseline, supstance kojima se pripisuje blagotvoran učinak na krvne sudove i razvoj mozga, posebno su popularne u trudnoći, kako u namirnicama koje se koriste, tako i u formi farmaceutskih preparata. Od namirnica koje su posebno bogate ovim supstancama najpoznatije su "plave ribe" poput tunjevine, ali treba biti oprezan i umeren u konzumiranju pošto usled zagađenja životne sredine ove namirnice često sadrže i veće količine žive, koja je štetna po plod.

Za sve namirnice moramo imati na umu da je jedna stvar njihov zdrav sastav, a druga njihova potencijalna zagađenost pesticidima, hormonima, i drugim nezdravim sastojcima zbog čega se u svetu sve više promoviše organska ishrana. Konzumiranje namirnica u izvornom, neobrađenom obliku je svakako korisno za trudnice, ali je od posebne važnosti i njihova adekvatna higijenska ispravnost, te bi stoga trebalo insistirati na proverenim izvorima namirnica, i detaljnom pranju voća i povrća, kako bi se izbegla mogućnost infekcije određenim mikroorganizmima koji mogu ugroziti tok trudnoće i oštetiti plod.

Ključni saveti su da se hranite zdravo, umereno, i da ne očekujte „čarobne namirnice“ za uspešan tok trudnoće, već da prilagodite celokupan pristup ishrani u trudnoći postulatima zdravog života.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje;
Nacionalni program VTO;
Crédit Agricole Srbija

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

Akcije i vesti

Posedujemo akreditaciju koja ocenjuje kvalitet rada na osnovu utvrđenih standarda.

Kontakt

Kontaktirajte nas za više informacija. Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na sva vaša pitanja.