Poremećaji, odnosno izostanci spontanih ovulacija odgovorni su za oko 25% svih slučajeva infertiliteta. Najčešći problem koji se krije iza ovog stanja je sindrom policističnih jajnika - PCOS.

Većina žena samoinicijativno ili po savetu lekara smatra da prvo treba da ispita svoj ovulatorni status.

Treba napomenuti da i najzdravija žena nema ovulaciju svakog meseca, i da suštinski problem predstavlja ako se izostanci ovulacije dešavaju suviše često, tako da u određenim situacijama imamo svega par, a ponekad i nijednu ovulaciju godišnje.

Sa druge strane testovi ovulacije ne mogu da predvide da li će žena i u narednom ciklusu biti ovulatorna, i mahom služe za retrogradnu potvrdu da li je u određenom ciklusu bilo ili nije bilo ovulacije.

Dijagnostiku ovulacije možemo izvoditi na osnovu anamnestičkih podataka o prirodi menstrualnog ciklusa, merenjem telesne temperature, kao i sufisticiranim hormonskim analizama koje se izvode u različitom periodu menstrualnog ciklusa (u zavisnosti od traženog nalaza).

Takođe veoma je “popularno” sprovoditi serijske ultrazvučne preglede u toku ciklusa, na svakih par dana čime se verifikuje porast, a potom i prskanje ovulatornog folikula. Iako najprecizniji ovaj vid dijagnostike zahteva i više poseta lekaru.

Kod žene sa redovnim ciklusima na 28 dana (koji su najčešće ovulatorni) ovulacija se dešava oko 14 dana, a mogućnost oplodnje jajne ćelije je svega 12-24 h nakon toga. Sa druge strane spermatozoidi preživljavaju u telu žene u proseku 2-3 dana (moguće i preko 7 dana).

To znači da su plodni dani period od bar 3 dana neposredno pred ovulaciju koja je najčešće 3 dana. Pravilni odnosi svakako ne podrazumevaju neprirodno i stresno trčanje kući na znak alarma, pošto se ovim drastično remeti kvalitet partnerskog odnosa, već se savetuje da par koji pravi bebu ima odnose na 1-2 dana počevši od 7-10 dana ciklusa na dalje i tako sigurno neće propustiti svoj “plodni dan”.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje;
Nacionalni program VTO;
Crédit Agricole Srbija

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

Akcije i vesti

Posedujemo akreditaciju koja ocenjuje kvalitet rada na osnovu utvrđenih standarda.

Kontakt

Kontaktirajte nas za više informacija. Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na sva vaša pitanja.