Kada je važno uraditi analizu dnk fragmentacije spermatozoida?

 

Kao jedna od osnovnih analiza kojima se podvrgava muškarac radi utvrđivanja uzroka neplodnosti ili neuspelih trudnoća koristi se opštepoznat spermogram – proučavanje koncentracije, morfologije i pokretljivosti muških polnih ćelija. Kada su nalazi spermograma u redu, a do ostvarivanja trudnoće i dalje ne dolazi, trebalo bi nastaviti sa analizama, a jedna od njih je i analiza fragmentacije DNK spermatozoida.

Šta uopšte podrazumeva DNK fragmentacija spermatozoida?

Ovaj termin podrazumeva abnormalni genetski materijal u spermi. Svi muškarci u nekoj meri imaju oštećen genetski materijal u spermi. To ni ne čudi ako uzmemo u obzir da zaista velika količina DNK materijala treba da se upakuje u vrlo malu glavu spermatozoida, koji je nosilac genetskog materijala muškarca. Međutim, visok nivo oštećenja DNK materijala u semenim ćelijama može predstavljati razlog muške neplodnosti, ali i biti razlog neuspelih pokušaja inseminacije ili vantelesne oplodnje.

Visok nivo oštećenja može biti uzrokovan raznim infekcijama, febrilnim stanjima, neuravnoteženom ishranom, upotrebom narkotika, pušenjem, godinama i drugim uzrocima. Zato je važno u okviru dijagnostike infertiliteta, pored spermograma, uraditi i analizu DNK fragmentacije spermatozoida.

Šta je analiza DNK fragmentacije spermatozoida?

To je test kojim se u uzetom uzorku odeđuje procenat spermatozoida kod kojih je došlo do oštećenja DNK.

Prema nekim studijama čak 17% neplodnosti je uzrokovano visokim nivoom DNK fragmentacije semenih ćelija. Normalna i zdrava trudnoća je moguća i kod parova kod kojih muškarac ima povećanu DNK fragmentaciju, ali jako retko i dosta teško. Embrioni koji nastanu od spermatozoida sa DNK fragmentacijom imaju lošu prognozu. Međutim, u pojedinim slučajevima jajne ćelije imaju određenu mogućnost popravke oštećenog DNK, a šanse za to su veće ukoliko je partnerka mlađa.

Nažalost, neki slučajevi DNK fragmentacije ne mogu da se leče, ali, s druge strane, ukoliko je šteta uzrokovana slobodnim radikalima, onda promena životnih navika (pušenje, konzumacija alkohola, odmor, fizička aktivnost), promena ishrane, kao i lečenje određenih infekcija u organizmu mogu pomoći u smanjivanju nivoa DNK fragmentacije.

Nakon perioda koji preporuči lekar, radi se kontrolni nalaz. Ukoliko se ponovi isti rezultat, predlaže se da se ne radi inseminacija, već odmah IVF (VTO), a da se semena tečnost ne uzima standardnom procedurom, već nekom od alternativnih metoda, kako bi se izbeglo oštećenje DNK tokom i nakon ejakulacije.

Kome se preporučuje analiza DNK fragmentacije spermatozoida?

Ova analiza se preporučuje parovima sa istorijom spontanih pobačaja ili sa neobjašnjenom neplodnošću više od 6 meseci. Zatim se preporučuje muškarcima koji su stariji od 40 godina, sa lošijim nalazima spermograma, koji su imali urogenitalne infekcije, sa istorijom karcinoma, sa nezdravim životnim navikama (pušenje, alkohol, gojaznostm neuravnotežena ishrana, odsustvo fizičke aktivnost), kao i muškarcima koji su izloženi toksičnim agensima ili su pod redovnom terapijom usled hronične bolesti.

U specijalnoj bolnici Ferona svake srede u vrlo kratkom vremenskom periodu i bez mnogo zadržavanja možete uraditi analizu DNK fragmentacije spermatozoida. Dovoljno je da pozovete na broj telefona 021 3000 220 i zakažite test.