Laparoskopija predstavlja savremen i sofisticiran operativni pristup u operativnom tretmanu stanja u trbušnoj duplji i maloj karlici.

Jedna od najpoznatijih endoskopskih procedura je laparoskopija. Zajednička karakteristika ovih procedura je to što se operacije ne izvode pravljenjem velikih rezova na stomaku, već se kroz više ubodnih rana na stomaku (uglavnom 3 promera 0,5-1 cm) uvodi kamera (kroz jedan port). Celokupno stanje unutar stomaka se prikazuje na velikom i preglednom monitoru, dok se kroz druge ubodne rane (portove) uvode brojni i različiti instrumenti od makaza, hvatalica, do specifičnih instrumenata na bazi struje, ultrazvučnog noža, lasera i drugih najnaprednijih medicinskih instrumenata, kojima se vrši operativni zahvat.

Prednost svih endoskopskih procedura je što je ceo operativni nalaz prikazan na ekranu, i podložan je dokumentovanju u elektronskoj formi u vidu slika i video zapisa. Laparoskopski se danas, iz oblasti ginekologije, mogu uraditi gotovo sve operacije koje su se do sada radile klasičnom otvorenom hirurgijom.

Ključne prednosti laparoskopije su lakši i brži oporavak (umesto većeg reza postoje samo male ubodne rane), brza mobilizacija uz manje postoperativnih komplikacija, manje bolnosti, vraćanje svakodnevnim obavezama u određenim situacijama za svega dan – dva. Prema vodećim stručnjacima, ključna prednost je ipak maksimalna hirurška preciznost koju nam ovaj vid uvećanja i prikaza operativnog polja, kao i upotreba najsavremenijih instrumenata nudi.

Iskusan laparoskopski hirurg u startu procenjuje šta bi trebalo operisati laparoskopski, a šta i dalje zahteva otvorenu hirurgiju, iako, kao što je napomenuto, gotovo sva stanja u ginekologiji danas mogu biti tretirana i laparoskopski.

Laparoskopski se u ginekologiji najčešće operišu sledeća stanja:

  • provera prohodnosti jajovoda, uz operativni zahvat na jajovodima ukoliko su iz bilo kog razloga oštećeni,
  • operativno uklanjanje jajovoda (salpingektomija) kod vanmaterične trudnoće i svih drugih stanja gde je određeni proces do te mere oštetio jajovode i gde njihovo ostavljanje može da izazove više štete nego koristi,
  • sve vrste benignih tumora jajnika (pre svega ciste jajnika, razne etiologije),
  • sve forme i svi stadijumi težine endometrioze,
  • miomi materice, kako subserozni, tako i intramuralni (sa spoljne strane i u zidu materice),
  • odstranjivanje materice zbog brojnih razloga (benignih i malignih),
  • broja stanja iz oblasti uroginekologije (poremećaji mokrenja), i druge raznovrsne ginekološke patologije.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje;
Nacionalni program VTO;
Crédit Agricole Srbija

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

Akcije i vesti

Posedujemo akreditaciju koja ocenjuje kvalitet rada na osnovu utvrđenih standarda.

Kontakt

Kontaktirajte nas za više informacija. Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na sva vaša pitanja.