Izbor najboljeg embriona je jedan od ključnih zadataka za embriologa u postupku vantelesne oplodnje. Kako se po pravilu u toku postupka VTO dobija više embriona, neophodno je izabrati najbolji, ili najbolje za transfer u matericu, dok se preostali embrioni uglavnom zamrzavaju.

Izbor najboljeg embriona je bitan zato što kvalitet embriona najviše utiče na šansu za trudnoću, a vraćanje genetski neispravnih embriona, slabijeg kvaliteta ne daje realnu šansu za uspeh i donose paru razočarenje i stres neuspeha ili eventualnih pobačaja.

Stoga se decenijama radi na najboljim tehnikama selekcije embriona.

Iz tog razloga su razvijene i takozvane morfokinetičke analize, odnosno TIME LAPSE analize, sistemi kontinuiranog video monitoringa razvoja embriona od njegovog nastanka do momenta transfera u matericu. Oni pored analize izgleda embriona analiziraju i druge karakteristike kao što su brzina rasta iz jedne u drugu fazu, i brojne druge parametre. Na osnovu posmatranih parametara poseban kompjuterski program izračunava kolika je šansa da embrion ima genetsku neispravnost i određuje koji su najkvalitetniji embrioni za transfer.

Velika prednost zbog koje po nekim istraživanjima i postoji povećana šansa za uspeh prilikom upotrebe  TIME LAPSE analize je to što se embrioni ne remete i ne vade iz inkubatora radi ocene morfologije, čime se uzgajaju u optimalnijim uslovima.

Treba napomenuti da ni ovaj sistem nije savršen, i da se često dešava da čak i perfektni embrioni po ovom sistemu imaju hromozomske abnormalnosti. Stoga se i dalje kao zlatni standard u analizi kvaliteta embriona smatraju procedure genetske analize PGD i PGS.

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje;
Nacionalni program VTO;
Crédit Agricole Srbija

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

Akcije i vesti

Posedujemo akreditaciju koja ocenjuje kvalitet rada na osnovu utvrđenih standarda.

Kontakt

Kontaktirajte nas za više informacija. Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na sva vaša pitanja.