ESHRE (evropsko udruženje za humanu reprodukciju) je dalo preporuke za procenu i lečenje PCOS 2018. godine na osnovu sprovedenih istraživanja i medicini zasnovanoj na dokazima, a kroz multidisciplinarni pristup.

Žene se obično javljaju ginekologu zbog neurednih ciklusa, izostanka menstruacije, problema sa aknama, dlačicama po licu. Na to sve mogu se primetiti i problemi sa suvišnim kilogramima.

Ginekolog bi trebalo da objasni mladim pacijentkinjama da u ovom sindromu nema čarobnog leka i da se ne zna zašto nastaje i da se ne može jednom zauvek izlečiti ali da mu se može doskočiti jedino tako što ćemo ga dobro upoznati i svoje navike prilagoditi svom zdravstvenom benefitu. Pristup da se daju lekovi za izazivanje menstruacije  nije učinkovit jer se ne zalazi u srž problema već samo leče posledice. Važno je mladu osobu upoznati da na duge staze zanemaren metabolijski poremećaj (što PCOS jeste ) vodi u kasnijim reproduktivnim godinama češće u bolesti povišenog pritiska, povišenih masnoća, karcinom endometrijuma, dojke, gojaznost.

U tretmanu PCOS kod žena koje ne žele trudnoću izuzetno je važno voditi računa da se ishranom odžava optimalna telesna masa, a u slučaju neurednih menstrualnih ciklusa ili problema sa kožom, savetuju se kontraceptivi i to samo ako nema riziko faktora za komplikacije. Uvek se vodi računa o postajanju apsolutnih i relativnih kontraindikacija za upotrebu kontracptiva za opštu populaciju prema preporukama svetske zdravstvene organizacije. Odabir kontraceptiva je personalizovan i veoma zavisi od telesne mase pacijentkinje (čak se ne daje ako je telesna masa preko 90 kg), zavisi od dominantnih tegoba, eventualne sklonosti ka glavoboljama, obilnosti menstrualnog ciklusa.

Danas postoji zaista velik broj kontraceptiva i lekar treba i može da baš Vama i prema Vašim dominantnim tegobama izabere onaj kontraceptiv koji se smatra najpogodnijim.

Svi oralni kontraceptivi kod žena sa PCO sindromom bez obzira na na izbor zadovoljavajuće smanjuju znake povišenih androgena.


Ukoliko je gojazna i /ili ima problematičnu kožu lica i / ili obilne menstruacije  trebalo bi da dobije personalizovan kontraceptiv, sa kojim bi eliminisali hiperandogenizam i sve njegove  neželjene efekte na zdravlje i lepotu. 

Aleksandra Trninić Pjević