Poštovani i dragi pacijenti,

Poštujući mere vanrednog stanja, obaveštavamo Vas da je naša bolnica otvorena za sva urgentna stanja vezana za ginekologiju i akušerstvo.

Takođe su, uz sve mere zaštite, neophodnu masku i rukavice, omogućeni pregledi trudnica – redovni ili hitni, kao i neophodne laboratorijske analize vezane za trudnoću i hitna stanja.

Prema preporukama RFZO ( Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ), Nacionalnog programa za “vantelesnu oplodnju”, Ferona će nastaviti sa “završavanjem svih započetih procedura” i to prema fazama u kojima se parovi nalaze.

Novi ciklusi kod parova upućenih od strane RFZO i svojih filijala se ne započinju. Radiće se “administrativni prijem” parova, a to znači da će svim parovima koji se jave našoj bolnici sa uputom od strane svojih filijala biće dat protokol stimulacije u VTO koji će započeti nakon vanrednog stanja. Ukoliko se parovi jave telefonskim putem i njima se daju iste instrukcije.

“Zamrzavanje embriona” je jedna od opcija koju, u novonastaloj situaciji, kao i ESHRE ( European Society of Human Reproduction and Embriology ), preporučujemo parovima koji se nalaze u programu.

Pozivamo sve koji planiraju i posećuju našu bolnicu da odgovornim ponašanjem, poštujući pravila kojima ih obavezuje država i naša bolnica doprinesu zaštiti i sebe i drugih.

Pravila i uputstva za kretanje i ponašanje biće istaknuta na vratima naše bolnice i molimo vas da ih pažljivo pročitate i da se istih pridržavate.

Radno vreme Ferone je vreme van policijskog časa koje je tog dana na snazi.

Za više informacija, pitanja i dileme možete nam se obratiti na mail: office@ferona.rs kao i na telefone: +38121 3000 220 i +381 69 3000 220

Biće lepših dana za sve nas – mislimo pozitivno!

U prilogu možete pročitati deo izveštaja radne grupe ESHRE COVID-19 vezan za COVID-19
__________________________________________________________

S obzirom na brzo rastući broj izveštaja i uticaj koronavirusa COVID-19 na javno zdravlje, ESHRE ( European Society of Human Reproduction and Embriology ) je formirao specijalnu radnu ESHRE COVID-19 za praćenje naučnih izveštaja relevantnih za reproduktivnu medicinu. Na osnovu praćenja bibliografija radna grupa je objavila naučne izveštaje koji se odnose na reproduktivnu medicinu, trudnoću i novorođenčad.

” S obzirom na sve veću učestalost zaraze coronavirusom Covid-19 i široko rasprostranjenim inicijativama za ograničavanje njegovog širenja, ESHRE ponovo potvrđuje svoju preporuku da članovi Društva prate preporuke lokalnih i nacionalnih vlada, posebno ažuriranja nacionalnih saveta, uz podsticanje i usklađivanje kad je to moguće.

Ne postoje snažni dokazi o bilo kakvim negativnim efektima infekcije Covid-19 na trudnoće, posebno one u ranoj fazi, na šta ukazuju najnovija ažuriranja centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD i drugima u Evropi.
Postoji nekoliko prijavljenih slučajeva pozitivnih žena na Covid-19 koje su dobile zdrave bebe bez bolesti. Bilo je izveštaja o nepovoljnim neonatalnim ishodima (preuranjena ruptura membrane, prevremeno rođenje) kod novorođenčadi, rođenih majkama pozitivnih na Covid -19 tokom trudnoće, ali izveštaji su zasnovani na ograničenim podacima. Slično tome, objavljen je i jedan slučaj slučaja zaražene bebe, ali opet nije bilo čvrstih dokaza da je to posledica vertikalnog prenošenja.

Ovi podaci, iako ohrabrujući, prijavljuju samo mali broj i moraju se tumačiti s oprezom. Oni se odnose na trudnoće u njihovoj završnoj fazi, ali nemamo informacije o mogućem uticaju infekcije Covid-19 na trudnoće u njihovim početnim fazama.

Međutim, imajući u vidu gore navedena razmatranja i maternalne i neonatalne ishode prijavljene u slučajevima drugih koronavirusnih infekcija (poput SARS-a), ESHRE i dalje preporučuje pristup opreza. Takođe je važno imati na umu da su neki od medicinskih tretmana kod teško zaraženih pacijenata mogu ukazivati na upotrebu lekova koji su kontraindicirani kod trudnica.

ESHRE dalje savetuje da pacijenti koji su trudni ili oni (muškarci i žene) koji planiraju ili se podvrgavaju tretmanu plodnosti treba da izbegavaju putovanje u poznata područja infekcije i kontakt sa potencijalno zaraženim osobama.