Carski rez

Carski rez predstavlja najčešće izvođenu operativnu proceduru u savremenoj ginekologiji i akušerstvu, koja podrazumeva otvaranje prednjeg trbušnog zida majke i hiruško otvaranje zida materice kako te se kroz novostvoreni porođajni put beba rukom operatera vadi iz materice i na najbezbedniji mogući način donosi na svet.

Popularnost navedene procedure, uslovljena pre svega njenom bezbednošću dovela je do možda i nekritičnog porasta stope carskog reza koja danas iznosi oko 30% svih porođaja u našoj sredini, i i preko 50% u određenim centrima širom sveta.

Ipak carski rez je ozbiljna operacija koja nosi brojne medicinske rizike, kako kratkoročne u smislu krvarenja, infekcije, sa posledičnim ugrožavanjem života ili dalje reproduktivne funkcije žene, tako i dugoročne u kojima se potencijalno komplikuje tok svih narednih trudnoća.

Kao i prirodan porođaj, i carski rez se uvek u slučaju nužde može završiti i vađenjem materice u slučaju nezaustavljivog krvarenja, a kako bi se spasao ženin život, pošto je ovo uvek prioritet u akušerstvu.

Carski rez se u našoj sredini izvodi na osnovu medicinskih indikacija koje mogu biti od strane majke ili ploda, odnosno u svim situacijama gde odgovorni lekar ili tim lekara koji brinu o zdravlju majke procene da postoje stanja u kojima je rizik po majku ili bebu veći ukoliko se porođaj izvede vaginalno.

Gruba podela carskih rezova je na elektivne odnosno planirane i hitne. Kod elektivnog carskog reza pre samog početka porođaja već znamo za medicinsko stanje koje predstavlja rizik za majku ili bebu ukoliko se žena porađa vaginalno i to su pre svega posebni položaji bebe, prethodne operacije na materici kod žene, brojna oboljenja majke ili ploda. U ovim situacijama se prirodan porođaj ni ne pokušava.

Kod hitnog carskog reza je uglavnom žena već u prirodnom porođaju (mada postoje i određena hitna stanja, kao što su odlubljivanja posteljice i druga stanja), u toku koga se detektuju određene komplikacija, poput neneparedovanja porođaja ili ugroženosti bebinog zdravlja u materici kada se u toku samog porođaja donosi odluka o operativnom završetku a ne o daljem toku prirodnog porođaja.

U svakodnevnoj praksi sve navedene podele i predlozi su mnogo manje jasno odvojeni i nikada sa sigurnošću ne možemo predvideti tok porođaja do samog kraja odnosno potrebu da se trudnoća završi carskim rezom.

Oporavak žene nakon carskog reza svakako je teži, i komplikovaniji nego nakon prirodnog porođaja, mada je i ovde stopa komplikacija savremenim pristupom svedena na minimalnu moguću meru, i carski rez se danas smatra veoma bezbednom intervencijom.

Od presudne važnosti je u daljem toku za ženu što brža mobliziacija, ustajanje i vraćanje redovnim aktivnostima kako bi se smanjila šansa od dodatnih kmplikacija.

Ključna pitanja koja brinu mnoge žene je period kada se nakon carskog reza može bezbedno planirati sledeća trudnoća, i bezbedan broj trudnoća koje žena u životu može planirati.

Smatra se da je priod od 2 godine više nego dovoljan da rana na materici kvalitetno zaraste i ovde se u određenim situacijama može pokušati čak i prirodan porođaj nakon carskog reza, što ipak nosi određene rizike i kod nas se rutinski ne prektikuje.

Čak i da do nove trudnoće dođe pre isteka navedenog perioda ovo svakako nije razlog za paniku, i prekidanje trudnoće, već samo pojačan oprez i možda intenzivniji nadzor u toku trudnoće.

Što se tiče ukupnog broja trudnoća, tradicionalno se on nakon carskog reza ograničavao na preporuku od 3 trudnoće, iako ovo svakako nije obavezujuće i novije operativne tehnike koje se danas koriste nude mogućnost i svedoci smo i bezbednih 4 i više trudnoća koje se porađaju carskim rezom. Ipak ovo je krajnje individualno, i moramo imati na umu da sa većim brojem prethodnih carskih rezova raste šansa za brojne komplikacije, te da se one moraju intenzivno nadzirati. Dakle, ne postoji univerzalno pravilo, neke žene će imati uredan tok trudnoće i nakon 4 carska reza, a kod nekih se određene komplikacije mogu javiti i nakon prvog carskog reza što pored operativne tehnike u najvećem broju slučajeva zavisi od samih karakteristika pacijentkinje.

Prirodan porođaj

Prirodan porođaj predstavlja najbezbedniji i najrasprostranjeniji način rođenja deteta, koji se u slučaju...

pročitajte više

Carski rez

Carski rez predstavlja najčešće izvođenu operativnu proceduru u savremenoj ginekologiji i akušerstvu...

pročitajte više

Epiduralna analgezija

Poznato je da je porođajni bol verovatno najbolnije iskustvno poznato ljudima i svakako da je veliki zadatak...

pročitajte više

Seks u trudnoći

Seksualna želja i aktivnost prirodna je potreba svake žene u svim životnim periodima pa tako i u trudnoći...

pročitajte više

Ishrana u trudnoći

"Zdravlje na usta ulazi" poslovica je koje bi trebalo da se pridržavamo tokom celog života, a naročito u trudnoći. Sa druge strane poznata...

pročitajte više

Ponašanje u trudnoći

Trudnoća predstavlja „drugo stanje“ ali svakako nije bolest sama po sebi i ne bi je tako trebalo ni posmatrati...

pročitajte više

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje; Nacionalni program VTO; Crédit Agricole Srbija

pročitajte više

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

pročitajte više

Akcije i vesti

AKREDITACIJA SGB FERONA

pročitajte više

Kontakt

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti

pročitajte više