Sedare dolorem divinum opus est! – Ublažiti bol božansko je delo!

Poznato je da je porođaj verovatno najbolnije iskustvno poznato ljudima i svakako da je veliki zadatak i civilizacijski cilj svih koji se bave savremenim akušerstvom i anestezijom da obezbede što veće olakšavanje ovih tegoba.

Za razliku od carskog reza koji se izvodi u opštoj ili spinalnoj anesteziji porođaj u epiduralnoj analgeziji je najpribližniji prirodnom porodjaju ali bez boli. Zato epiduralna analgezija zauzima  prvo mesto i u najrazvijenijim zemljama sveta preko 70% porođaja se obavlja uz učešće anesteziologa i primenom epiduralne analgezije.

I u našoj zemlji proteklih godina medicinsko osoblje je osposobljeno za primenu ove procedure i sve više žena se odlučuje za ovakav vid porodjaja.

Osnovni princip epiduralne analgezije je da se od strane anesteziologa lek ubrizgava u određenoj fazi porodjaja u epiduralni prostor u predelu kičme uz korišćenje posebnih igala dizajniranih za ovu namenu a cilj je da se porodilja potpuno obezboli , a da se pri tom ne poremeti sam tok porodjaja i ne ugrozi ni majka ni beba. Iako, kao i svaka druga medicinska intervencija nosi određene rizike i komplikacije, one su izuzetno retke, i u iskusnim centrima ne predstavljaju značajnije probleme.

Pacijentkinja ne oseća bol ali ima dovoljno snage da aktivno učestvuje u porodjaju. Takodje data na vreme i uz dobro postavljen  epiduralni kateter osim obezboljavanja porodjaja treba da pruži analgeziju i za eventualne dodatne operativne procedure (npr. šivenje epiziotomije).

Postoje brojne sumnje o toku i bezbednosti samog porođaja po dete i majku kod primene epiduralne anestezije, ali su strahovi uglavnom neosnovani. Iako se tok porođaja donekle menja, i može se očekivati minimalno produženo trajanje određenih faza porođaja, sve svetske studije i iskustva nas uveravaju da je uz adekvatno vođenje od strane ginekologa i anesteziologa porođaj uz epiduralnu analgeziju komforniji po majku, uz identičnu bezbednost i stopu komplikacija kao i u prirodnom porođaju bez upotrebe ovog tipa obezboljavanja.

Svaka trudnica bi trebalo bez straha da razmotri i ovu opciju i da se o njoj konsultuje sa svojim ginekologom i anesteziologom.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje;
Nacionalni program VTO;
Crédit Agricole Srbija

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

Akcije i vesti

Posedujemo akreditaciju koja ocenjuje kvalitet rada na osnovu utvrđenih standarda.

Kontakt

Kontaktirajte nas za više informacija. Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na sva vaša pitanja.