Histeroskopija

Histeroskopija predstavlja endoskopsku proceduru direktne vizuelizacije materične šupljine, i ova procedura je zlatni standard u dijagnostici i tretmanu patologije unutrašnjosti materice kako kod žena sa infertilitetom, tako i u svim drugim situacijama.

Suština procedure je u uvođenju endoskopskog instrumenta (metalna cev sa kamerom na vrhu, izvorom svetla i radnim kanalima za ubacivanje određenih operativnih instrumenata), histeroskopa u unutrašnjost materice čime se direktno vizualizuje stanje, utvrđuje postojanje eventualne patologije koja se u istom aktu može i operativno otkloniti.

Moderna tehnologija doprinela je da su danas ovi instrumenti izuzetno malog prečnika, od 3 mm pa na više tako da se procedura može izvoditi praktično bezbolno, čak i u budnom stanju, bez upotrebe anestezije i u ambulantnim uslovima. Ipak većina pacijentkinja zbog komfora i dalje preferira kratkotrajnu anesteziju za ovu proceduru koja obično ne traje duže od 10 minuta.

Histeroskopija je dakle komforna, bezbedna i visoko efikasna procedura koja bi trebalo da predstavlja standardni pregled ne samo pacijenta sa infertilitetom i pripremom za postupak VTO (kako bi se unutrašnjost materice najbolje pripremila za vraćanje embriona) već i u drugim stanjima kad god postoji sumnja na neki problem u unutrašnjosti materice.

Histeroskopija se danas koristi kao jedino i primarno sredstvo za operativni tretman sledećih stanja (od kojih su neka vidljiva ultrazvučno pre toga, a neka se vide samo na histeroskopiji):

  • Stenoze i drugi problem cervikalnog kanala
  • Polipi tela materice
  • Prisustvo intrauterinih priraslica Ashermanov sindrom
  • Submukozni miomi
  • Prisustvo pregrade – septuma u unutrašnjosti materice, kao i u evaluaciji svih anomalija oblika materice
  • Brojna stanja koja spadaju u “nevidljivu “patologiju materice drugim metodama, kao što je mikroplipoza, upalna stanja materice, fibrozne pregrade i brojna druga.

Ne treba ni pominjati da je optimalno stanje materice preduslov za uspešnu trudnoću kako spontanu, tako i nakon postupaka IVF, i da se u svim situacijama gde je bilo prethodnih neuspešnih pokušaja vantelesne oplodnje ili višestrukih spontanih pobačaja apsolutno savetuje izvođenje histeroskopije, čak i ako ultrazvučni pregled pre toga pokaže uredno stanje

Prednost svih endoskopskih procedura, na čemu insistiramo, je što je ceo operativni nalaz prikazan na ekranu, i podložan je dokumentovanju u elektronskoj formi u vidu slika i video zapisa.

Histeroskopija

Histeroskopija predstavlja endoskopsku proceduru direktne vizuelizacije materične šupljine...

pročitajte više

Transvaginalna laparoskopija

Transvaginalna laparoskopija je revolucionarna endoskopska procedura koja predstavlja minilano invazivnu ginekološku...

pročitajte više

Laparoskopija

Laparoskopija predstavlja savremen i sofisticiran operativni pristup u operativnom tretmanu stanja u trbušno...

pročitajte više

Laparotomija

Hirurški rez radi otvaranja prednjeg trbušnog zida i pristupa organima male karlice...

pročitajte više

Loop ekcizija

Poznata i pod sinonimom LEETZ (široka elektroekscizija transformacione zone) je hirurško uklanjanje žičanom omčom promene,najčešće na grliću materice...

pročitajte više

Konizacija

Podrazumeva operativno uklanjanje dela grlića u obliku kupe ili konusa u cilju odstranjenja intraepitelnih neoplastičnih promena...

pročitajte više

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje; Nacionalni program VTO; Crédit Agricole Srbija

pročitajte više

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

pročitajte više

Akcije i vesti

AKREDITACIJA SGB FERONA

pročitajte više

Kontakt

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti

pročitajte više