Ne bi bilo ispravno reći da pojedine namirnice, i odgovarajući tip ishrane sa sigurnošću dovodi do povećane šanse za uspeh vantelesne oplodnje, i verovati u čarobne biljke koje dovode do izlečenja neplodnosti, iako određeni herbalni preparati mogu uticati pozitivnona brojne procese u ovom postupku.

Ipak, postoje određene stvari na koje možemo da utičemo: ishrana žene i muškarca koji se podvrgavaju proceduri vantelesne oplodnje treba da zadovoljava postulate zdrave, dobro balansirane ishrane sa dovoljnim unosom vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranljivih sastojaka.

Održavanje idealne telesne mase jedan je od faktora na koji možemo da utičemo, a koji može da doprinese uspehu. Indeks telesne mase - BMI žene preko 30, a naročito preko 35, smanjuje šansu za uspeh IVF-a. Pored adekvatne ishrane ovde se svakako savetuje i umerena fizička aktivnost. U slučaju potrebe može se konsultovati nutricionista kako bi se napravio odgovarajući plan ishrane za svakog pacijenta individualno.

Generalno, navike poput pušenja, prekomernog konzumiranja alkohola, i neadekvatne ishrane štete vašim šansama za uspeh vantelesne oplodnje, dok postulati zdravog života, fizičke aktivnosti, ishrane, joge i drugih aktivnosti mogu pozitivno da utiču na uspeh IVF-a.

U ishrani se savetuju žitarice od celog zrna, sveže voće i povrće, kao i proteini uz manji sadržaj masti koji se nalaze pre svega u ribi, mlečnim proizvodima, živinskom i drugom “mršavom” mesu, kao i protein biljnog porekla. Gvožđe i folna kiselina i njeni derivati su posebno bitni u ovom prekoncepcijskom periodu i oni se u većoj meri nalaze u zelenom povrću, ali se neretko i preporučuju vitaminski kokteli sa ovim sastojcima u vidu prenatalnih tableta.

Namirnice bogate antioksidantima i omega 3 masnim kiselinama su naročito pogodne za ljude koji ulaze u postupak vantelesne oplodnje. Malo crnog vina, maslinovo ulje, kao i riblje meso tradicionalni su izvori ovih sastojaka. Sa ribom ipak treba biti oprezan pošto određene ribe usled zagađenosti mora imaju i visok nivo žive koji svakako nije prijatelj planirane trudnoće. Stoga treba birati ribe za koje se zna da sadrže manje žive poput pastrmke, lososa, soma, i drugih.

Kod muškaraca se pored navedenog savetuje i povećana konzumacija cinka, selena i drugih antioksidanasa bar 3 meseca pred postupak IVF-a.

Od namirnica koje treba izbegavati navodimo redukciju upotrebe kafe i drugih kofeinskih preparata na 2 doze dnevno, kao i upotrebu alkohola na meru od pola čaše crnog vina do početka ciklusa, a potom potpuno izbaciti alkohol.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje;
Nacionalni program VTO;
Crédit Agricole Srbija

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

Akcije i vesti

Posedujemo akreditaciju koja ocenjuje kvalitet rada na osnovu utvrđenih standarda.

Kontakt

Kontaktirajte nas za više informacija. Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na sva vaša pitanja.