Ispitivanje ovulacije

Poremećaji, odnosno izostanci spontanih ovulacija odgovorni su za oko 25% svih slučajeva infertiliteta. Najčešći problem koji se krije iza ovog stanja je sindrom policističnih jajnika - PCOS.


Većina žena samoinicijativno ili po savetu lekara smatra da prvo treba da ispita svoj ovulatorni status.


Treba napomenuti da i najzdravija žena nema ovulaciju svakog meseca, i da suštinski problem predstavlja ako se izostanci ovulacije dešavaju suviše često, tako da u određenim situacijama imamo svega par, a ponekad i nijednu ovulaciju godišnje.


Sa druge strane testovi ovulacije ne mogu da predvide da li će žena i u narednom ciklusu biti ovulatorna, i mahom služe za retrogradnu potvrdu da li je u određenom ciklusu bilo ili nije bilo ovulacije.


Dijagnostiku ovulacije možemo izvoditi na osnovu anamnestičkih podataka o prirodi menstrualnog ciklusa, merenjem telesne temperature, kao i sufisticiranim hormonskim analizama koje se izvode u različitom periodu menstrualnog ciklusa (u zavisnosti od traženog nalaza).


Takođe veoma je “popularno” sprovoditi serijske ultrazvučne preglede u toku ciklusa, na svakih par dana čime se verifikuje porast, a potom i prskanje ovulatornog folikula. Iako najprecizniji ovaj vid dijagnostike zahteva i više poseta lekaru.


Kod žene sa redovnim ciklusima na 28 dana (koji su najčešće ovulatorni) ovulacija se dešava oko 14 dana, a mogućnost oplodnje jajne ćelije je svega 12-24 h nakon toga. Sa druge strane spermatozoidi preživljavaju u telu žene u proseku 2-3 dana (moguće i preko 7 dana).


To znači da su plodni dani period od bar 3 dana neposredno pred ovulaciju koja je najčešće 3 dana. Pravilni odnosi svakako ne podrazumevaju neprirodno i stresno trčanje kući na znak alarma, pošto se ovim drastično remeti kvalitet partnerskog odnosa, već se savetuje da par koji pravi bebu ima odnose na 1-2 dana počevši od 7-10 dana ciklusa na dalje i tako sigurno neće propustiti svoj “plodni dan”.

Ispitivanje prohodnosti jajovoda

Ispitivanje prohodnosti jajovoda predstavlja jedan od osnovnih testova u ispitivanju...

pročitajte više

Jednodnevna dijagnostika steriliteta

Ispitivanje uzroka steriliteta uvek je prvi korak u pristupu infertilnom paru koji je neophodno sprovesti...

pročitajte više

Ispitivanje ovulacije

Poremećaji, odnosno izostanci spontanih ovulacije odgovorni su za oko 25 % svih slučajeva infertiliteta...

pročitajte više

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje; Nacionalni program VTO; Crédit Agricole Srbija

pročitajte više

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

pročitajte više

Akcije i vesti

AKREDITACIJA SGB FERONA

pročitajte više

Kontakt

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti

pročitajte više