Ispitivanje prohodnosti jajovoda predstavlja jedan od osnovnih testova u ispitivanju infertiliteta, bez koga dalji tretman uglavnom nije moguć. Problemi sa jajovodima odnosno tubarni infertilitet smatra se odgovornim za oko 30% svih slučajeva infertiliteta.

Najčešći razlog za pojavu tubarnog infertiliteta su prethodne infekcije i upalni procesi, najčešće izazvani Hlamidijom, ali i drugim mikroorganizmima.

Određeni problemi jajovoda, i ako se nađu u toku ispitivanja, mogu biti operativno lečeni, dok će određeni tipovi začepljenja jajovoda biti takvi da je uspeh operacije veoma mali i da se momentalno predlaže vantelesna oplodnja.

Na raspolaganju su nam brojne opcije za ispitivanje jajovoda koje se razlikuju po preciznosti, komforu, invazivnosti i dostupnosti pacijentima.

Histerosalpingografija - HSG

Dugo je na raspolaganju jedina opcija bio HSG pregled (histerosalpingografija), odnosno klasično “produvavanje jajovoda” gde se pod kontrolom rentgena u matericu ubacuje kontrast pod povećanim pritiskom i rentgenski posmatra izgled unutrašnjosti i oblika materice, kao i prolaska kontrasta kroz jajovode i njegovo izlivanje u slobodnu trbušnu duplju.

Prednosti HSG-a su što je lako dostupan u svim gradovima u zemlji, dugo se koristi u praksi, i daje nam informacije i o stanju materice i o stanju jajovoda, i on i danas ima svoje značajno mesto u praksi. Nedostaci ovog postupka su relativno visok procenat lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata, bolnost, ukoliko se ne izvodi u anesteziji i izloženost žene zračenju.

Endoskopsko ispitivanje prohodnosti jajovoda

Ova procedura predstavlja zlatni standard odnosno najprecizniju metodu. Korišćenjem endoskopske procedure – uvođenjem kamere u trbuh – uz direktnu vizualizaciju jajovoda, ispituje se ne samo njihova prohodnosti već i izgled i kvalitet zidova i sluzokože, faktora čija oštećenja mogu da onemogućavaju trudnoću, čak i kad su jajovodi prohodni. Dodatno, ove procedure nude mogućnost operativnog tretmana u istom aktu.

Procedura se može izvoditi putem transvaginalne laparoskopije (TVL) što je apsolutni savet i standard u situacijama kada ne postoji sumnja na veći problem na osnovu prethodnih nalaza. Ovo se predlaže zato što je TVL manje invazivna od klasične laparoksopije, zahteva samo jednu udobnu tačku u dnu vagine i nudi kompletnu dijagnostiku, ali je za ozbiljnije operativne zahvate na jajovodima nedovoljna.

Klasična laparoskopija se danas po pravilu, u svrhu ispitivanja prohodnosti jajovoda, koristi samo kada imamo sumnju, ili potvrdu određenog problema na jajovodima koji zahtevaju operativni tretman. Iako najpreciznija, klasična laparoskopija je ipak invazivnija od TVL i zato se TVL koristi za standardnu dijagnostiku.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje;
Nacionalni program VTO;
Crédit Agricole Srbija

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

Akcije i vesti

Posedujemo akreditaciju koja ocenjuje kvalitet rada na osnovu utvrđenih standarda.

Kontakt

Kontaktirajte nas za više informacija. Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na sva vaša pitanja.