Trudnoća predstavlja "drugo stanje", ali svakako nije bolest sama po sebi i ne bi je tako trebalo ni posmatrati.

Odgovornim ponašanjem u trudnoći, i savesnim odnosom prema svom zdravlju trudnica može uticati na tok i ishod trudnće verovatno više nego i jedna druga medicinska mera koja se primenjuje. S druge strane, bitno je naći meru između odgovornog ponašanja i nepotrebnog paničenja, i suzdržavanja od redovnih životnih aktivnosti u toku trudnoće kako bi se sprečile komplikacije. Ovo svakako nije ni opravdano, ni preporučljivo, a neretko se savetuje ženama od strane okoline koja uglavnom nije stručna za ove preporuke, iako može imati najbolje namere.

Saveti da žena treba da leži, jede za dvoje, ne radi, izbegava putovanja, ne samo da su neosnovani i bez pozitivnog efekta, već mogu biti i štetni za tok trudnoće. Ono što je sigurno je da nepotrebno narušavaju kvalitet ličnog i profesionalnog života buduće majke, i uzrok su nepotrebnog stresa.

Od praktičnih saveta najjednostavnije je reći da bi žena i pre i u toku trudnoće trebalo da insistira na "zdravom životu" uz umerenu, balansiranu ishranu, obavezno izbegavanje pušenja, konzumiranja alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Kako je prvo tromesečje period kada se intenzivno odvija razvoj svih organskih sistema bebe, ovo je najrizičniji period za štetno dejstvo spoljnih faktora na plod, te bi u navedenom periodu trebalo izbeći svako nepotrebno izlaganje rizicima poput upotrebe lekova, spoljašnjeg zračenja i drugih potencijalnih štetnih faktora.

Sa druge strane, čak i da se u odsustvu saznanja o trudnći ili u slučaju zdravstvene potrebe u navedenom periodu žena izloži nekom leku ili intervenciji, svakako ne bi trebalo paničiti, i nerazumno razmišljati o prekidu trudnoće što se neretko dešava, jer većina lekova i drugih mera neće oštetiti plod. Naprotiv, za jako malo faktora rizika je dokazano da povećavaju rizik za oštećenje ploda i stoga bi i u ovim situacijama trudnica trebalo da se ohrabri da ne brine, i da se u daljem toku trudnoće samo insistira na „intenzivnijim“ ekspertskim ultrazvučnim pregledima.

Složićemo se da je najveća tragedija „neosnovan“ prekid trudnoće, na osnovu nepotvrđenih i neproverenih informacija, kao što je upotreba najčešćih antibiotika, čaše vina, rentgenskog snimanja zuba ili drugih čestih „štetnih stvari“ za koje ne postoje dokazi da povećavaju rizik za anomaliju ploda.

Strogo mirovanje u trudnoći nije preporučljivo. Ovo je mre koja se sprovodi samo u određenim komplikovanim trudnoćama uz preporuku lekara.

Redovna fizička aktivnost se svakako savetuje i u trudnoći, uz umerenost kao osnovu i savet da trudnica „sluša svoje telo“ i odmori u momentu kada za to oseti potrebu. Posebno su popularne aktivnosti poput laganog aerobika, joge, pilatesa i drugih programa. Podizanje većeg tereta se smatra štetnim u trudnoći.

Redovan i pravilan san je takođe preduslov dobrog toka trudnoće, tako da je noćni rad nešto što bi trudnice trebalo da izbegavaju, i na šta su poslodavci zakonski obavezani da ispune. Zbog fizioloških promena, žene su češće pod rizikom za poremećaje sna i disanja u trudnoći, često manifestovanog dnevnim umorom i hrkanjem kao simptomima stanja poznatog kao „sleep apnea“. Ukoliko se jave navedeni simptomi, žene bi trebalo da se obrate za adekvatnu pomoć.

Putovanja su svakako sastavni deo naših života, i odlazak na more, i druga rekreativna i poslovna putovanja avionom, vozom, autobusom i kolima se smatraju bezbednim gotovo u celom toku trudnoće. Glavni razlog zbog koga su i postojale preporuke o suzdržavanju od putovanja pred kraj trudnoće nisu zdravstveni rizici samog puta, već činjenica da se tada i prirodno očekuje porođaj, te da je „zgodnije“ da se to ne desi u avionu, putu, ili na nekoj destinaciji gde žena nema zdravstveno osiguranje ili postoje drugi organizacioni problemi, ali svakako žene mogu mirne savesti da planiraju letovanje, sunčanje i plivanje u toku trudnoće. Od posebnih saveta postoje dokazi da bi trebalo izbegavati jedino termalne bazene u toku trudnoće.

Izbegavanje stresnih situacija, koliko god da je izvoljivo, savet je za sve ljude, a posebno žene bile one trudne ili ne, ali još jednom se napominje da život nosi određene situacije koje ne možemo uvek da predvidimo, i da insitiranje trudnicama od strane okoline da moraju da rade „tako i tako“ češće odmaže nego pomaže. Negativne stvari poput pobačaja i drugih problema dešavaju se i u trudnoći i uglavnom ne zavise od ženinog ponašanja, tako da im se ne sme nametati osećaj krivice da su one svojim postupcima doprinele negativnom ishodu, što se neretko dešava u svakodnevnom životu.

Redovne kontrole u trudnoći, kvalitetan odnos sa svojim lekarom, koji je prva adresa za sve brige i pitanja u trudnoći, nude velike prednosti. Umeren i zdrav pristup životu tokom trudnoće mogu da se ostvare bez narušavanja kvaliteta života, ličnog i profesionalnog.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje;
Nacionalni program VTO;
Crédit Agricole Srbija

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

Akcije i vesti

Posedujemo akreditaciju koja ocenjuje kvalitet rada na osnovu utvrđenih standarda.

Kontakt

Kontaktirajte nas za više informacija. Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na sva vaša pitanja.