Prevremeni porođaj

Prevremeni porođaj predstavlja vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta novorođenih beba u svetu. U prevodu prevremeni porođaj je najčešći razlog zbog koga novorođene bebe ne prežive, ili ukoliko prežive bivaju suočene sa brojnim zdravstvenim problemima, i dugoročnim posledicama poput oštećenja mozga, razvojnih poremećaja, slepila, disajnih problema i drugih.

Ovaj sindrom (prevremeni porođaj) i borba sa njim predstavlja najveći izazov za savremeno akušerstvo. Normalno trudnoća traje 40 nedelja od dana poslednje menstruacije. Prevremenim porođajem se smatra svaki porođaj pre navršenih 37 nedelja trudnoće, odnosno 3 nedelje pre termina, i on se dešava u oko 5% svih trudnoća. Donja granica za odvajanje pobačaja od prevremenog porođaja je predmet kontroverzi, pošto se konstatno pomera, i preporuke određenih međunarodnih tela su da se porođajem smatra završetak trudnoće čak nakon 20. nedelje trudnoće, odnosno bebom od 350 g, a ne više 24. nedelje ili bebe od 500 g što je i dalje praksa u našem zdravstvu.

Gestacijska starost, odnosno starost trudnoće u momentu porođaja je najbitniji faktor koji utiče na ozbiljnost stanja i prognozu za bebu. Napredak medicine je poslednjih decenija drastično poboljšao prognozu za dete u prevremenom porođaju, tako da danas viđamo čak i kvalitetno preživljavanje bez većih posledica dece rođene i sa 25 nedelja trudnoće, i težine svega 500 g.

Posledice svakako zavise od vremena kada do porođaja dođe, uz jedno prosto pravilo. Što je beba starija, njeni organski sistemi, a naročito pluća su zrelija i njena šansa za preživljavanje je veća, a šansa za dugoročne zdravstvene probleme manja. Tako se porođaji nakon 32 gestacijske nedelje danas smatraju bezbednim za dete, pošto većina dece (preko 95%, a čak i preko 98%) preživi bez težih posledica. Sa druge strane porođaj pre 28 nedelje trudnoće je izuzetno rizičan, pošto iako većina dece preživi, kod značajnog procenta njih mogu ostati trajne posledice – sekvele, poput cerebralne paralize. Stoga je i primarni cilj boriti se za što duže iznošenje trudnoće, i tradicionalna verovanja da obaj ili onaj mesec nije dobar za bebu nemaju utemeljenja u realnosti.

Uzrok prevremenog porođaja je u preko 50 % slučajeva nepoznat i to dodatno otežava borbu sa problemom. Od poznatih uzroka infekcija se navodi kao najčešći mehanizam, ali njeno tačno utvrđivanje i efikasan tretman nisu uvek izvodljivi u svakodnevnoj praksi. Vodeći uzroci su i prevremeno prsnuće plodovih ovojaka, nastalo kao posledica infekcioje u najvećem broju slučajeva, ali i medicinsko uzrokovan prevremni porođaj koji je sve češći, a kada lekar zbog zdravstvenih rizika po majku odluči da bi trudnoću trebalo završutu ranije.

Postoje i drugi dodatni, faktori rizika koji povećavaju šansu za prevremeni porođaj a na koje možemo uticati. Pored savesnog odnosa prema zdravlju od strane trudnice, i redovnih kontrola pri kojima se analizira rizik za prevremni porođaj, pre svega ostavljanje pušenja, adekvatna ishrana i borba protiv gojaznosti, ali i izbegavanje noćnog rada, rada sa većim fizičkim opterećenjem (podizanjem tereta težine veće od 15 kg i dr).

Iako lekari danas na raspolaganju imaju brojne intervencije, lekove, postavljanje šava serklaže jako malo uspeha, ako ikakvog možemo očekivati i u prevenciji, a pogotovo u zaustavljanju već započetog prevremenog porođaja. Napominjemo da se ležanje u kreveti ne smatra korisnom merom u sprečavanju prevremenog porođaja.

Pojas, i brojne druge inetrevncije i lekovi za „održavanje trudnoće“ danas se smatraju ili nekorisnim ili štetnim tako da bi njihova upotreba trebalo detaljno da se razmotri sa svojim lekarom, i da očekivanja od nje budu realna. Ne postoji „čarobni štapić“, niti „održavanje trudnoće“ na način na koji mnogi ljudi to zamišljaju ili očekuju, i najveća korist u blagovremenom otkrivanju rizika je „kupovina“ barem malo vremena kako bi se dala terapija koja će povećati bebinu šansu za preživljavanje kada se prevremeni porođaj dogodi.

Bolesti u trudnoći

Trudnoća je specifično, "drugo" stanje u životu žene koje dovodi do brojnih promena u funkcionisanju organizma...

pročitajte više

Preeklampsija

Preeklampsija predstavlja jednu od najčešćih težih komplikacija u trudnoći koja je odgovorna za veliki deo neeljenih...

pročitajte više

Prevremeni porođaj

Prevremeni porođaj predstavlja vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta novorođenih beba u svetu ...

pročitajte više

Pobačaji

Pobačajem se smatra svaki završetak trudnoće pre navršene 24 ili po novijim preporukama 20 nedelje trudnoće...

pročitajte više

Višeplodne trudnoće

Višeplodne trudnoće predstavljaju prisustvo jednog ili više plodova u materici i najčešće u praksi...

pročitajte više

Seks u trudnoći

Seksualna želja i aktivnost prirodna je potreba svake žene u svim životnim periodima pa tako i u trudnoći...

pročitajte više

Ishrana u trudnoći

"Zdravlje na usta ulazi" poslovica je koje bi trebalo da se pridržavamo tokom celog života, a naročito u trudnoći. Sa druge strane poznata...

pročitajte više

Ponašanje u trudnoći

Trudnoća predstavlja „drugo stanje“ ali svakako nije bolest sama po sebi i ne bi je tako trebalo ni posmatrati...

pročitajte više

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje; Nacionalni program VTO; Crédit Agricole Srbija

pročitajte više

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

pročitajte više

Akcije i vesti

AKREDITACIJA SGB FERONA

pročitajte više

Kontakt

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti

pročitajte više