Kako je normalno i očekivano da je za ostvarivanje trudnoće potrebno određeno vreme, bitno je naći ravnotežu između nepotrebne panike i pravljenja problema nakon svega 2-3 meseca pokušavanja i zanemarivanja problema, kada neretko dolazi i do višegodišnjih pokušaja pre nego što se par obrati lekaru.

Nije dovoljno samo ići na redovne ginekološke preglede pošto se tim pregledima ne ispituje mogućnost para da zatrudni, već je neophodno sprovesti konkretno dijagnostiku steriliteta. Često u praksi slušamo pacijentkinje koje kažu “godinama idem na preglede i kod mene je sve u redu” , a da zapravo uopšte nije sprovedena dijagnostika steriliteta.

Ispitivanje steriliteta treba započeti nakon godinu dana neuspešnih pokušaja da se zatrudni i ovo je odgovor na postavljeno pitanje kada se javiti lekaru. Na pitanje kome se javiti naš odgovor bi bio subspecijalisti steriliteta, pošto on/ona može najbolje da sagleda celokupnu situaciju i odredi najbolji plan za uspešno ostvarivanje cilja.

Javljanje pre perioda od godinu dana pokušavanja za prosečni par predstavljao bi nepotrebnu paniku, pošto će verovatno i sami ostvariti trudnoću do isteka vremena, a dalje odlaganje posete lekaru, nakon godinu dana pokušavanja, može da rezultira gubitkom dragocenog vremena kod parova gde problem stvarno postoji.

Postoje ipak određeni izuzeci od navedenog pravila.

Ukoliko je žena starija od 35 godina, savet je da se pacijenti jave nakon 6 meseci bezuspešnog pokušavanja, zbog dijagnostike. U ovim situacijama postoji veća šansa za postojanje infertiliteta usled godina žene, a i vremenski period do završetka njenog reproduktivnog doba je manji nego kada žena ima npr. 30 godina, tako da je ideja što efikasnije iskoristiti preostalo vreme.

Istom logikom za parove gde je žena starija od 40 godina, savet je da se par javi lekaru nakon svega 2-3 meseca pokušaja, a u situacijama gde je žena starija od 42 godina momentalno čim se donese odluka o planiranju trudnoće, kako se ne bi trošilo dragoceno vreme.

Takođe, savetuje se javljanje para najkasnije u roku od 6 meseci bezuspešnih pokušaja i u situacijama gde muški ili ženski partner u ranijem životnom dobu (pre 35. godine) zna za postojanje određenog stanja, ili oboljenja koje može izazvati sterilitet poput endometrioze, sindroma policističnih jajnika itd.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje;
Nacionalni program VTO;
Crédit Agricole Srbija

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

Akcije i vesti

Posedujemo akreditaciju koja ocenjuje kvalitet rada na osnovu utvrđenih standarda.

Kontakt

Kontaktirajte nas za više informacija. Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na sva vaša pitanja.