Stimulacija ovulacije

Određenja stanja u tretmanu infertiliteta zahtevaju medikamentoznu stimulaciju jajnika da “proizvedu” jedan ili više folikula koji dostižu stadijum ovulacije odnosno izbacivanja zrele jajne ćelije.

Ovde se pre svega misli na postojanje sindroma policističnih jajnika i drugih stanja koja izavicaju odsustvo spontanih ovulacija. Takođe stimulacija ovulacije upotrebljava se i u gotovo svim postupcima asistirane reprodukcije, kako za potrebe intrauterine inseminacije, tako i za potrebe ciklusa vantelense oplodnje.

Savremena medicina nalaže da se bilo kakav vid tretmana steriliteta, pa i “najprostija” stimulacija ovulacije obavljaju tek nakon što se sprovede kompletna i sveobuhvatna dijagnostika steriliteta, čime se izbegava mogućnost komplikacije ili promašenog i uzaludnog tretmana.

Za stimulaciju ovulacije u arsenalu imamo brojne medikamente. Razlikujemo stimulaciju razvoja jednog do dva folikula z apotrebe indukcije oulacije u anovulatornim ciklusima ili za cikluse intrauterine inseminacije, kao i kontrolisanu ovarijalnu hiperstimulaciju, odnosno razvoj značajno većeg broja folikula za potrebe vantelesne oplodnje.

Uglavnom su prva linija oralni antiestrogeni, popularni Klomifen i Letrozol (Femara), koji se daju po određenoj šemi, izazivaju razvoj do par folikula i kao is vi lekovi zahtevaju dalje praćenje ciklusa od strane lekara.

U situacijama gde ne uspemo sa stimulacijom ovulacije navedenim lekovima, kao i u situacijama gde želimo veći broj folikula (kao u ciklusima vantelesne oplodnje) stimulaciju ovulacije sprovodimo injekcijama gonadotropnih hjormona u različitim farmakološkim formulacijama i u različitim dozama, a zavisno od potrebe.

Još jednom se napominje da je nadzor lekara, po mogućstvu subspecijaliste steriliteta, obavezan pratilac ciklusa stimulacije ovulacije.

IVF

Na žalost starija reproduktivna dob predstavlja danas najveći izazov i najveći problem...

pročitajte više

Stimulacija ovulacije

Određenja stanja u tretmanu infertiliteta zahtevaju medikamentoznu stimulaciju jajnika da "proizvedu"...

pročitajte više

Intrauterina inseminacija - IUI

Intrauterina inseminacija predstavlja metodu medicinski asistirane reprodukcije koja ne podrazumeva vantelesnu oplodnju...

pročitajte više

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje; Nacionalni program VTO; Crédit Agricole Srbija

pročitajte više

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

pročitajte više

Akcije i vesti

AKREDITACIJA SGB FERONA

pročitajte više

Kontakt

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti

pročitajte više