Višeplodne trudnoće

Višeplodne trudnoće predstavljaju prisustvo jednog ili više plodova u materici i najčešće u praksi viđamo blizanačke trudnoće, ređe troplodne, a izuzetno retko situacije u kojima postoji još više plodova.

Blozanačke trudnoće se javljaju u približno 1-1,5% svih trudnoća, i one mogu biti jednojajčane, kada se jedna oplođena jajna ćelija odnosno jedan embrion dalje podeli u 2 funkcionalne celine koja svaka nastavlja razvoj sam za sebe. Ovako nastaju identični blizanci, koje nose identičan genetski materijal. U zavisnosti od perioda u kome do podele dođe zavisi i stepen razdvojenosti beba, koje mogu da dele zajedničku posteljicu, krvne sudove, ili čak retko da ostanu i fizički povezani u izuzetno retkom sindromu "sijamskih blizanaca". Što kasnije razdvajanje, odnosno što više struktura bebe dele (posteljicu, plodove ovojke) trudnoća je komplikovanija i ima veće šanse za nepovoljn ishod.

Češće viđamo dvojajčane blizance gde dolazi do oplodnje 2 jajne ćelije (iako bi žena trebalo da ima samo jednu ovulaciju po ciklusu) i u tim situacijama imamo od početka prisustvo 2 odvojena i različita organizma, koji su u genetskom smislu kao bilo koji drugi brat i sestra, 2 brata ili 2 sestre, pošto pol ovih beba ne zavisi jedno od drugog. Ovaj vid blizanačkih trudnoća je u zdravstvenom smislu bezbedniji pošto nosi manje rizika.

Postoje određeni faktori rizika, poput godina majke, geografskog podneblja, i donekle genetske predispozicije koji doprinosi da se u određenim porodicama češće javljaju blizanci (kako jednojajčani, tako i dvojajčani). Ipak najčešći razlog za blizanačku trudnoću danas je postupak vantelesne oplodnje.

Kako i zašto se ovo dešava? Poznato je da se u postupku vantelesne oplodnje iz žene uzima veći broj jajnih ćelija, i da se u laboratoriji stvara veći broj embriona koji se potom vraćaju u matericu žene. Kako stopa uspeha vantelesne oplodnje nije savršena, praksa je oduvek bila da se u matericu vraća po više embriona u nadi da će se bar jedan primiti i dovesti do trudnoće. U našoj sredini se standardno vraća i do 3 embriona te se neretko dešava da se i više njih prime i da dobijemo višeplodnu trudnoću. Ipak u većini slučajeva čak i kada vraćamo po 3 embriona u matericu, u slučaju trudnoće ostaje samo jedna beba, tako da ljudi ne treba da poistovećuju broj vraćenih embriona sa brojem plodava kojei će se primiti.

Svi zdravstveni rizici po majku i po bebe drastično su povećani sa brojem plodova, tako da višeplodne trudnoće nose višestruko veći rizik od pojave pobačaja, smrti ploda, prevremenog porođaja, cerebralne paralize kod preživele dece, trudnčkog dijabetesa, preeklamspije i svih drugih komplikacija. Pored toga postoje i brojni psihološki i socijalni problemi čak i kod roditelja zdrave dece iz višeplodnih trudnoća i možemo sam ozamisliti kako izgleda kupanje, hranjenje, i uspavljivanje trojki, kao i lični i profesionalni život roditelja.

Višeplodne trudnoće dakle nisu samo slatki blizanci na ulici već brojni rizici i izazovi sa kojima se svi suočavamo. Stoga je već decenijama unazad problem višeplodnih trudnoća prepoznat kao komplikacija vantelesne oplodnje, i nešto protiv čega bi trebalo da se borima, a ovo se uspešno postiže jedino vraćanjem jednog po jednog embriona u telo žene, dok se preostali mogu bezbedno i uspešno zamrznuti za kasniju upotrebu.

Ipak ovakav pristup nosi manju šansu za uspeh svežeg ciklusa, te su i iskustva drugih zemalja pokazala da se vraćanje samo jednog embriona može uspešno primeniti jedino ukoliko se celo društvo angažuje i ukoliko se pacijentima obezbedi bolje finansiranje postupaka vantelesne oplodnje, gde bi na raspolaganju imali više postupaka plaćenih od strane države, kao i zamrzavanje preostalih embriona, pod uslovom da se makar u prvim ciklusima vraća jedan po jedan embrion. Zarad bezbednosti još nerođene dece svi akteri ovog problema, pacijenti, lekari i sva relevantna udruženja trebalo bi da glasnje govore o ovom problemu i opisanim merama za njegovo prevazilaženje.

Bolesti u trudnoći

Trudnoća je specifično, "drugo" stanje u životu žene koje dovodi do brojnih promena u funkcionisanju organizma...

pročitajte više

Preeklampsija

Preeklampsija predstavlja jednu od najčešćih težih komplikacija u trudnoći koja je odgovorna za veliki deo neeljenih...

pročitajte više

Prevremeni porođaj

Prevremeni porođaj predstavlja vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta novorođenih beba u svetu ...

pročitajte više

Pobačaji

Pobačajem se smatra svaki završetak trudnoće pre navršene 24 ili po novijim preporukama 20 nedelje trudnoće...

pročitajte više

Višeplodne trudnoće

Višeplodne trudnoće predstavljaju prisustvo jednog ili više plodova u materici i najčešće u praksi...

pročitajte više

Seks u trudnoći

Seksualna želja i aktivnost prirodna je potreba svake žene u svim životnim periodima pa tako i u trudnoći...

pročitajte više

Ishrana u trudnoći

"Zdravlje na usta ulazi" poslovica je koje bi trebalo da se pridržavamo tokom celog života, a naročito u trudnoći. Sa druge strane poznata...

pročitajte više

Ponašanje u trudnoći

Trudnoća predstavlja „drugo stanje“ ali svakako nije bolest sama po sebi i ne bi je tako trebalo ni posmatrati...

pročitajte više

Finansiranje postupka IVF

Sopstveno finansiranje; Nacionalni program VTO; Crédit Agricole Srbija

pročitajte više

IVF

Ključ uspeha dakle leži u visokoj posvećenosti i stručnosti svih aktera tima za VTO

pročitajte više

Akcije i vesti

AKREDITACIJA SGB FERONA

pročitajte više

Kontakt

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti

pročitajte više